"Jugend forscht" – Nick Pfeiffer er kåret til regional vinner med støtte fra GEZE

  1. Å promotere unge talenter og innovative prosjekter – det er det "Jugend forscht" handler om. Det sier seg selv at vi mer enn gjerne støtter dette målet. Spesielt når det er så overbevisende med tanke på kunnskap og teknisk finesse som Nick Pfeifers forskningsprosjekt. Forskningsprosjektet "Das intelligente Fenster" (det intelligente vinduet) ble støttet av GEZE og vant den regionale konkurransen "Schüler experimentieren - Jugend forscht" (Elevene eksperimenterer - Ungdom forsker) 16. februar 2019 og ble også tildelt "Sonderpreis plusMINT für interdisziplinäre Projekte".

Prisbelønnet: "Det intelligente vinduet"

11 år gamle Nick Pfeifers prisbelønte forskningsprosjekt "Det intelligente vinduet" omhandler først og fremst to spørsmål:

  • Hvordan kan et intelligent vindu forhindre karbonmonoksidforgiftning? En teknologi som denne kan redde liv – for den giftige CO-gassen som kan slippe ut fra skorsteiner som ikke er godt ventilert er både fargeløs, luktfri og smakløs.
  • Hvordan kan et intelligent vindu forhindre vekst av mugg? Mugg utgjør en helsefare og fare for bygningsmassen og finnes fortrinnsvis i rom med overdreven fuktighet og utilstrekkelig ventilasjon.

© GEZE GmbH

Det ambisiøse prosjektet startet med å eksperimentere med en karbonmonoksidsensor. Når du hører Nick snakke om forskningen sin, er det tydelig at han vet hva han snakker om: "Jeg programmerte en Arduino Micro Controller for å utløse et hørbart alarmsignal via en summer og et optisk alarmsignal via en rød LED-lampe hvis karbonmonoksidinnholdet er for høyt. Samtidig vises de målte verdiene på et display. Systemet har en trykknapp (bryter) for å deaktivere varselssignalene manuelt." Mens han eksperimenterte, la Nick en fuktighetssensor til prosjektet sitt og utvidet programmet på mikrokontrolleren tilsvarende.

Siden både karbonmonoksidforgiftning og muggvekst kan forhindres ved forsyningslufttilførsel, kom jeg frem til at et automatisk åpningsvindu er den beste løsningen. GEZE støttet meg som sponsor ved å gi et vindu med innebygd automatisk åpning.

Nick Pfeiffer, regional vinner av "Schüler experimentieren - Jugend forscht"

Det smarte vinduet med automatisk vindusåpner og CO-sensor

Vinduet sponset av GEZE med den automatiske Slimchain-vindusåpneren ga Nick en ny utfordring: "For å koble det elektriske systemet til GEZE-vindusåpneren med elektronikken til mikrokontrolleren, måtte jeg først produsere et passende adapterkort." Tilsynelatende ikke noe problem for den 11 år gamle oppfinneren, fordi konseptet fungerer:

  • Hvis karbonmonoksidinnholdet i luften er over 50 ppm, utløses alarmsignalene og vinduet åpnes automatisk.
  • Vinduet åpnes også når luftfuktigheten overstiger 70 %, da mugg kan utvikle seg fra denne verdien. Dette skjer imidlertid uten varselssignaler, siden høy fuktighet ikke utgjør noen trussel for livet.
  • Når sensorverdiene er tilbake i den "grønne" frekvensen igjen, lukkes vinduet automatisk.

Smart idé: Nettverksbygging med alarmsentral og drift med smarttelefon

Nick Pfeiffer tenker allerede på neste trinn, i tankegangen til en profesjonell utvikler og forsker: "Neste trinn er å legge til et Internett-signal til prosjektet mitt for å utløse en melding til en alarmsentral eller en smarttelefon." Men før Nick utvikler sitt smartsystem videre, har han allerede nå sitt neste mål i tankene:
"Min 1. plass i den regionale konkurransen kvalifiserte meg til den statlige "Jugend forscht"-konkurransen 16. og 17. mai 2019 i Balingen."

Vi krysser fingrene for Nick om at han etter å ha vunnet "Schüler experimentieren – Jugend forscht" og "Sonderpreis plusMINT für interdisziplinäre Projekte" i sin region, går videre og vinner den landsdekkende kurransen "Jugend forscht". Han har allerede imponert og inspirert oss med sitt intelligente vindu og sitt forfriskende sinn for forskning og utvikling! "Jeg vil gjerne takke GEZE for deres støtte, som gjorde at prosjektet mitt i denne formen i det hele tatt ble mulig." (Nick Pfeiffer)

Vi kan ikke vente med å se hvordan den regionale vinneren Nick presterer i "Jugend forscht"-konkurransen i Balingen.