Bygningsautomatisering – intelligent bygningsdrift i nettverk
Alle næringsbygg er nå bygget med automatisk bygningsstyring. Varme, lys, klimaanlegg, teknologi for kjøling og skygge, og dør- og vindusteknikk er nettverk og kommuniserer med hverandre. Komponentene kan enkelt og sentralt styres via intelligente bygningsstyringssystemer.
Mål: Energieffektivitet, komfort og sikkerhet
Det er ikke bare biler som vil kjøre selv i fremtiden: Bygninger blir også stadig mer automatiserte. De regulerer oppvarming, ventilasjon og klimaanlegg automatisk. De skifter belysning til riktig nivå avhengig av den ytre lysstyrken og om det er folk til stede i rommet. De trekker opp eller senker persienner, og åpner og lukker vinduer og dører. Og de gjør alt dette samtidig som de svarer nøyaktig på brukernes eller beboernes behov når de passerer gjennom bygningen. Når de forlater bygningen, reduseres energiforbruket automatisk til et minimum, tilgangspunktene låses og alarmsystemet aktiveres.
Denne typen automatiseringsteknikk er nå installert i alle nye offentlige bygninger og kommersielle eiendommer. Eldre, eksisterende egenskaper er også optimalisert. Nøkkelordet er definitivt bygningsautomatisering. Automatisering betyr enhver handling som ikke utføres av et menneske som påvirker en enhet eller et system. Bygningsautomatisering (BA) viser til summen av utstyr som brukes til automatisk styring, regulering, overvåking og optimalisering i bygninger.
Dette betyr at alle sensorer, aktuatorer, betjeningselementer, forbrukere og andre tekniske enheter i bygningen er koblet sammen. Bygningsautomatisering utfører deretter automatisk spesifikke funksjonelle prosesser som en del av bygningsteknikken, i samsvar med de foreskrevne innstillingene. Teknisk bygningsutrustning, som ofte kan være sammensatt, styres derfor effektivt og sentralt. Målet er å gjøre byggevirksomheten mer energieffektiv, økonomisk og tryggere og å tilby maksimal komfort både for brukere og beboere.
Automatiseringspyramide
Feltnivået innebærer utforming av alle funksjoner og måling og rapportering av data. Disse dataene kommer fra sensorer (for eksempel temperaturfølere, luftkvalitetsensorer, lyssensorer, bevegelsessensorer, vinduskontakter, vindhastighetsmålere, regnsensorer) og aktuatorer (servomotorer for ventiler og klaffer, bryter- og dimmingsutstyr for belysning, drev for solskjerm, vinduer og dører) og andre knapper og brytere.
Applikasjonsnivået angår sortering og vurdering av informasjon. Bryter- og posisjoneringskommandoer sendes tilbake til feltnivå. De kan imidlertid også overføres til alle de andre nivåene på kommandonivået.
Administrasjonsnivået overvåker systemet og optimaliserer dets virkemåte ved hjelp av spesiell programvare, det vil si bygningsdrift. Programvaren visualiserer og lagrer informasjon og data.
For å overføre informasjon fra sensorene eller posisjonskommandoer til aktuatorer, må enhetene kobles sammen i et delt nettverk.
EU-forskrift om bygningers samlede energieffektivitet
EUs forskrift om bygningers samlede energieffektivitet er driveren bak bygningsautomatisering. Tross alt er 40 prosent av det totale energiforbruket i EU innenfor byggesektoren. I henhold til EU-forskriften må den samlede energiprestasjonen til alle bygninger forbedres. Dette er først og fremst avhengig av bygningens utforming og det tekniske bygningsutrustning art. Anleggene kan også forbedres ytterligere ved å installere et automatiseringssystem.
En studie ved Biberach University of Applied Sciences ("Ensuring energy efficiency via building automation with respect to DIN V 18599 and DIN EN 15232") undersøkte hvor mye energi de enkelte funksjonene i bygningsautomatisering kan spare. Blant studieresultatene viste det seg at automatisert belysning i kombinasjon med en lysstyrende utvendig persienne ga et besparingspotensial på rundt 40 prosent. Hvis investeringskostnader og besparelser sammenlignes, er resultatet en gjennomsnittlig amortiseringstid på to til ti år for et sentraltdriftskontrollanlegg (BMS).
Oppsummert identifiserte studien at bygningsautomatisering kunne gi et stort bidrag til energieffektiviteten til et bygg. Dermed er det vitenskapelig bekreftet at normal brukeratferd ofte fører til unødvendig høyt energiforbruk.
Automasjon som en 'ideell' bruker
'Ideelle' brukere må slå av oppvarmingen når de lufter rom, og deretter lukke vinduer igjen så raskt som mulig. I tillegg vil de bare slå på lysene hvis rommet brukes, og deretter bare bruke antallet lys som trengs. I ubrukte rom, og vanligvis om natten eller på helligdager, ville de merkbart redusere lufttemperaturen på kontorer.
Siden disse typer ideelle brukere er svært sjeldne – ikke-ideelle brukere glemmer åpne vinduer og lar dem være åpne over natten – kan dette gapet lukkes betydelig ved hjelp av bygningsautomatisering. Smarte bygninger oppfører seg derfor på en mer energieffektiv måte enn mennesker.
Smarte bygg og smart home
Smart-building-teknologier er et vekstmarked © Exorbitart / GEZE GmbH
Smarte bygg brukes imidlertid ikke bare i kontor- og bransjebygg, hotell eller sykehus. Det er også en økende interesse for automatiseringsteknologi for hjem. !Smart Homes" er hjem der strømforsyningen og forbruksstyringene er koblet til husholdningsapparater og belysning.
Hjemmenettverk med underholdningselektronikk, overvåkings- og sikkerhetssystemer, persienner, vinduer og dørlukkersystemer kan også kobles til. Disse funksjonene kan tilpasses de individuelle behovene til brukerne og sikrer derfor økt komfort. De hjelper også med å spare kostnader og ressurser.
Hva er BACnet?
BACnet står for Building Automation and Control networks. Det ble utviklet i 1995 i regi av American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE) som en overordnet protokoll for bygningsautomatisering. BACnet har vært dokumentert i ISO 16484 del 5 siden 2003.
Hva er så spesielt med BACnet?
Målet for BACnet er å skape en produsentuavhengig kommunikasjonsprotokoll for intelligente komponenter og systemer i bygningsautomatiseringsapplikasjoner. Dette betyr at BACnet gjør det mulig for automatiseringskomponenter fra forskjellige produsenter å utveksle informasjon med hverandre uten å pådra seg lisensavgifter for spesiell maskinvare for dataoverføring.
Hvordan brukes BACnet?
BACnet brukes når mange forskjellige aktuatorer og komponenter fra forskjellige produsenter skal kobles sammen i et nettverk via en protokoll.
Forutsetningen for interoperabilitet mellom enheter fra forskjellige produsenter er BIBB-ene som er definert i ISO-standard 16484-5. BIBB står for BACnet Interoperability Building Block og definerer behovene som må oppfylles for å bruke BACnet-protokollen.
Godt å vite: Alle støttede BIBB-er, objekttyper, tegnsett og kommunikasjonsalternativer er angitt i PICS-dokumentene (Protocol Implementation Conformance Statement) for hver enhet.
Den neste generasjonen av nettverkstilkobling
© GEZE GmbH
myGEZE Control © GEZE GmbH
Med myGEZE Control lukker vi gapet innen bygningsautomatisering med smart løsning for nettverkstilkobling av dør-, vindu- og sikkerhetssystemer. Tilkoblingsplattformen myGEZE Control med modulær programvare og åpne grensesnitt åpner for helt nye måter for bygningsautomatisering for alle planleggere og bygningsdriftsansvarlige.
- For mer effektivitet, sikkerhet og komfort
- For dynamiske sikkerhets- og brannvernkonsepter, intelligent røyk- og varmeavtrekk (RWA) og målrettet aktivering av rømningsveier for flere nettverksmuligheter
- Den sentrale enheten er en standard-styring (PLC)
Maskinvarekomponenten består av et innebygd PC-styringssystem som har et sertifisert BACnet-kommunikasjonsgrensesnitt. myGEZE Control kan integreres i ikke-proprietær bygningsstyringsteknikk, farehåndtering og CAFM-systemer. Uavhengige visualiseringsløsninger for GEZE-produktsystemene er også mulig med myGEZE Visu-programvaren. Fordelene med den nye plattformen: Automatiserte prosesser og sentral overvåking gjør bruken enklere, mer praktisk og tryggere – og muliggjør også mer energieffektiv drift av hele bygget. Så du har full kontroll!
myGEZE Connectivity på et øyeblik
– Effektivt og sikkert sentral driftskontrollanlegg for GEZE-produkter
– Avhengig av konfigureringen av maskinvaren, kan opptil 200 GEZE-produkter kobles til
– Sikker datautveksling via kommunikasjonsstandarden BACnet og KNX
– BTL-sertifisert i henhold til BACnet-standarden ISO 164845
– Kraftig maskinvare for installering i koblingsskap (montering med hattskinnemontasje)
– BACnet profilapparat BACnet Building Controller B-BC
– Utvidelse med visualiseringssystemet myGEZE Visu for å styre individuelle scenarier, overvåke dør- og vindussystemer og betjene dem på en brukervennlig måte.
– Bruk av data fra hele GEZEs produktportefølje
– RWS og RWA-systemer: rask og fleksibel fjernintervensjon mulig i tilfelle alarmmeldinger
– Kan brukes av alle operatører takket være den åpne standarden
– Høyere systemtilgjengelighet takket være sentralisert overvåking
– Fleksibel og skalerbar løsning som kan utvides kostnadseffektivt ved behov
Smart planlegging
myGEZE Control forenkler integreringen av dør, vindu og sikkerhetsteknologi for dere som planleggere og spesialister innen teknisk bygningsutrustning. Flere bygningsautomatiseringsfunksjoner kan inkluderes. GEZE standardiserte nettverkskomponenter og tilpasset prosjektstøtte, sikrer planleggingssikkerhet. myGEZE Control er en attraktiv løsning for produsenter av bygningsstyringssystemer og systemintegratorer.
Fordeler med myGEZE Control
- Planleggingssikkerhet
- Utvidelse av porteføljen
- Utvidet funksjonalitet
GEZE gir støtte når du bestemmer individuelle behov i tråd med applikasjonene dine.
Problemfri og omgripende handling
Den åpne kommunikasjonsprotokollen BACnet gjør problemfri og omgripende handling mulig. Nettverksløsningen myGEZE Control integrerer områdene dør-, vindu- og sikkerhetsteknologi i alle områder av et bygningsadministrasjonssystem. Automatiserte prosesser i bygget og sentral overvåking gjør bruken av eiendommen mer praktisk og tryggere.
Fordeler med myGEZE Control
- Virkningsgrad i bygninger
- Rask respons i tilfelle feil
- Fleksibilitet i tilfelle endringer i planene
GEZE støtter deg i planlegging, installasjon og idriftsetting
Planlegging:
- Objektplanlegging for din myGEZE Control-løsning
- Utarbeidelse av alle nødvendige dokumenter (kabel- og ledningsplaner, EDE-filer, etc.)
- Konfigurasjon av nødvendige komponenter
Installering:
- Tilkobling av komponenter og maskinvare
- Produkt nettverkstilkoblet
- Koble til bygningsdriftsystem
Idriftsetting:
- myGEZE Control-konfigurasjon
- Tilpasning av operasjonsmottaker
- Sikre riktig drift
GEZE gir støtte med planlegging / prosjektering, idriftsetting, vedlikehold og støtte
Med myGEZE Control sparer bygningsdriftsansvarlige penger og øker samtidig sikkerheten til bygningen og menneskene som befinner seg i den. Vi lager standardiserte BACnet-konfigureringer som kan brukes uavhengig av tjenesteleverandører og bygningsadministrasjonsproduktet som brukes. Dette gjør implementering i produsentnøytral bygningsstyringsteknikk, farehåndtering og CAFM-systemer mulig. GEZE støtter deg i alle faser av bygningslevesyklus, fra tidlig planlegging og helhetlig prosjektering, inkludert idriftsetting, til vedlikehold og støtte i bygningsdrift.
Fordeler med myGEZE Control
- Komfort
- Sikkerhet
- Effektivitet i bygningsdrift
Fordeler for driftsansvarlig:
- overvåking gir kontinuerlig åpenhet i bygningsdriften
- hente verdifull informasjon fra dataene som genereres for å fremme effektiv bygningsdrift
- rømningsveisystem sporer statusen til enhver tid, og øker sikkerheten gjennom øyeblikkelig inngrep
- stedsuavhengig drift av automatiske dører gir ekstra komfort og øker effektiviteten
GEZE overtar også:
- vedlikehold og oppdateringer av maskinvare- og programvare-komponenter fra ett sted
- pågående optimalisering i bygningsdrift